Nejlepší recepty na pochoutky z chřestu
Chřest se dá připravit na mnoho různých způsobů, které se od sebe liší především v dalších použitých surovinách. Ty by se měly přidávat vždy v takovém množství, aby nepotlačily chuť a všechny ostatní vlastnosti chřestu.
Chřest má v kuchyni mnoho možností využití. Připravují se z něj různé vynikající polévky, může se vařit, zapékat, péct i grilovat. Chutné jsou i saláty s chřestem.
Chřestové polévky
Chřestové polévky se připravují různými způsoby a existuje mnoho receptů. Liší se od sebe především přidávanými surovinami, základem všech je ale samozřejmě chřest.
Jednoduchá polévka z bílého chřestu
Rychlá a jednoduchá polévka z chřestu
Doba přípravy: 10 minut - Doba vaření: 15 minut - Počet porcí: 4
Suroviny:
- 300 gr chřest bílý
- 4 ks brambory
- 1 dl smetana 33%
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup:
Oloupaný bílý chřest nakrájíme na kousky o délce 3 centimetry a necháme je vařit přibližně 10 minut v osolené vodě. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky, které uvaříme doměkka. Uvařené brambory přidáme do vody s chřestem a vše rozmixujeme do hladkého krému. Pak polévku zjemníme přimícháním smetany a dochutíme solí a pepřem. Polévku je možné servírovat teplou i studenou, povrch v talíři zakápneme trochou olivového oleje.
Jemná chřestová polévka se smetanou
Polévka s nezaměnitelnou chutí.
Doba přípravy: 10 minut - Doba vaření: 15 minut - Počet porcí: 4
Suroviny:
- 300 g chřestu
- 1 ks cibule
- 1,5 l vývar drůbeží
- 3 plátek máslo
- 2 dl smetana 33%
- sůl
- pepř
Postup:
Připravený oloupaný chřest rozkrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a najemno ji nakrájíme. Do hrnce dáme dva plátky másla, třetí rozkrájíme na kostičky a dáme do ledničky k pozdějšímu použití. Máslo v hrnci rozehřejeme a prudce na něm osmahneme za stálého míchání cibuli. Potom přilijeme vývar, přivedeme ho do varu, nasypeme nakrájený chřest a vaříme ho přibližně 10 až 15 minut, až je měkký. Směs v hrnci důkladně rozmixujeme, přimícháme smetanu, polévku dochutíme solí a pepřem. Na závěr do horké polévky přidáme kousky másla z lednice, které ji zahustí.
Chřestová polévka se dá připravit na mnoho různých způsobů – zde jsou další zajímavé recepty.
Z chřestu se ale samozřejmě nevaří jen polévky. Chřest můžeme zapékat i péct, jsou s ním vynikající rizota nebo saláty…
Zapékaný chřest
Chřest zapečený se smetanou a servírovaný s plátky vepřového masa a slaniny.
Doba přípravy: 10 minut - Doba vaření a zapékání: 15 minut - Počet porcí: 4
Suroviny:
- 1 kg chřest bílý
- 2,5 dl zakysaná smetana
- 20 g máslo
- 4 ks vepřový řízek
- 4 plátky slanina
- 4 ks žloutky z vajíček
- 2 lžíce citronová šťáva
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukr
- sůl
- pepř
Postup:
Chřest oloupeme, ostrým nožem odkrájíme dřevnaté konce a výhonky uvaříme doměkka v osolené vodě s trochou másla, cukrem a citronovou šťávou. Uvařený chřest vyjmeme a necháme okapat.
V misce rozšleháme zakysanou smetanu s vaječnými žloutky a ochutíme ji solí a pepřem.
Zapékací misku vymažeme máslem, vložíme do ní okapaný uvařený chřest, zalijeme ho smetanou se žloutky a v předehřáté troubě ho zapečeme do zlatova.
Vepřové řízky opláchneme studenou vodou, osušíme, na krajích nakrojíme, naklepeme a osolíme. Na maso položíme plátky slaniny a jehlami nebo párátky je připevníme. V pánvi rozehřejeme olej a maso se slaninou v něm opečeme z obou stran. Pak ho vyjmeme a dáme na talíře, jehly nebo párátka odstraníme. K plátkům masa se slaninou přidáme uvařený chřest, který můžeme polít zbylým rozpuštěným máslem a servírujeme.
Pečený chřest
Jednoduchá a rychlá příprava chřestu
Doba přípravy: 10 minut - Doba pečení: 20 minut - Počet porcí: 4
Suroviny:
- 1 kg chřest
- 1 dl olivový olej
- 100 g tvrdý sýr
- sůl
- pepř
Postup:
Z oloupaných výhonků chřestu odkrojíme dřevnaté části, chřest rozložíme do vymazaného pekáče nebo zapékací mísy, ochutíme solí a pepřem a dáme péct přibližně na 20 minut do trouby, předehřáté na 180° Celsia. Sýr najemno nastrouháme.
Upečený chřest rozložíme na talíře, posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme.
Chřest s bramborami a slaninou
Zdravá a velmi chutná večeře z chřestu
Doba přípravy: 10 minut - Doba vaření: 30 minut - Počet porcí: 4
Suroviny:
- 1,5 kg bílý chřest
- 750 g menší brambory
- 100 g plátky anglické slaniny
- 100 g máslo
- 2 lžíce olej
- 1 lžička cukr
- bylinky - petrželka, bazalka
- sůl
- pepř
Postup:
Chřest oloupeme a odkrojíme z něj dřevnaté konce. Výhonky uvaříme ve vodě se solí a cukrem doměkka.
Brambory důkladně omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka. Pak je scedíme a oloupeme. Každou bramboru obalíme plátkem slaniny, který k ní připevníme párátkem.
Bylinky opláchneme studenou vodou a okapané nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo a nasekané bylinky v něm krátce osmahneme. Potom je podle chuti mírně osolíme a opepříme a udržujeme teplé.
V druhé pánvi rozpálíme olej a brambory se slaninou v něm opečeme.
Opečené brambory rozdělíme na talíře, přidáme k nim uvařený okapaný chřest, vše zalijeme bylinkovým máslem a servírujeme.
Chřest se šunkou a sýrem
Chřest zapečený se směsí sýrů a šunkou
Doba přípravy: 15 minut - Doba vaření: 10 minut - Doba zapékání: 20 minut - Počet porcí: 4
Suroviny:
- 0,5 kg bílý chřest
- 200 g vepřová šunka
- 70 g sýr Eidam
- 70 g sýr Ementál
- 70 g sýr Gouda
- 3 lžíce máslo
- 1 dl smetana
- 1 lžička cukr
- petrželka
- sůl
- pepř
Postup:
Z výhonků chřestu odkrojíme tvrdé konce a zbývající části oloupeme. Chřest vaříme v páře přibližně 10 až 12 minut a pak ho necháme zchladnout.
Šunku rozkrájíme na tenké nudličky. Petrželku opláchneme studenou vodou a okapanou ji nasekáme najemno. Všechny druhy sýrů najemno nastrouháme a promícháme. Z másla, vývaru po vaření chřestu, cukru, soli a trochy smetany si připravíme jemný bešamel.
Vychladlé výhonky chřestu nakrájíme na 3 až 4 centimetry dlouhé kousky, rozložíme je do vymazané zapékací mísy a proložíme je nudličkami šunky. Osolíme, opepříme, polijeme bešamelovou omáčkou, posypeme petrželovou natí a vše lehce promícháme. Zapékací mísu vložíme na 10 minut do trouby předehřáté na 180° Celsia, potom směs ještě posypeme nastrouhanými sýry a zapékáme, dokud se sýry neroztaví.
Chřest zapečený se sýrem a šunkou můžeme servírovat jen s pečivem, ale také s vařenými bramborami.
Chřestový salát s vejci
Salát z chřestu s mírně pikantní chutí
Doba přípravy: 10 minut - Doba vaření: 15 minut - Počet porcí: 4
Suroviny:
- 0,5 kg chřest
- 4 ks vejce
- 100 g majonéza
- 2 lžíce jogurt bílý
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička citronová šťáva
- 1 lžička cukr
- sůl
- pepř
- paprika mletá pálivá
- nať petrželky
Postup:
Vajíčka uvaříme natvrdo, zchladíme je, oloupeme a nakrájíme na plátky. Petrželku opláchneme studenou vodou a okapanou nasekáme najemno.
Chřest oloupeme, odstraníme z něj dřevnaté části, výhonky nakrájíme na kousky dlouhé 2 centimetry a dáme je vařit do osolené vody s cukrem doměkka. Uvařený chřest scedíme, necháme okapat a zchladnout.
V míse smícháme majonézu s jogurtem, přimícháme hořčici, nasekanou nať petrželky a vše dochutíme solí, pepřem, paprikou a citronovou šťávou.
Chladný chřest opatrně smícháme s plátky vajíček, rozložíme ho na talíře, zalijeme majonézovou omáčkou a servírujeme.
Chřest je možné připravit a servírovat v mnoha chutných úpravách. Podívejte se na další recepty a dopřejte si jedinečnou lahůdku co nejčastěji!
Chřest a víno
K chřestu patří i dobré víno! Nejvhodnější je bílé - Sauvignon Blanc, Rulandské, Chardonay, polosuchý Ryzlink rýnský nebo Muškát.