Grilovaný chřest
Období, kdy si můžeme vychutnat čerstvý chřest, je poměrně krátké a měli bychom ho tedy maximálně využít. Chřest se dá připravit na mnoho různých způsobů a vždy báječně chutná… Vyzkoušejte i chřest na grilu!
Uvařený chřest politý rozpuštěným máslem a posypaný opraženou strouhankou je v podstatě ten nejjednodušší způsob, jak si ho připravit – a i tak je to skutečná lahůdka.
Mladý čerstvý chřest je vynikající i syrový, můžete ho ale samozřejmě i vařit, zapékat nebo z něj připravit jedinečnou polévku. Je i vynikající příloho k různě upraveným masům. Chřest ale samozřejmě můžete i orestovat na olivovém oleji nebo grilovat!
Grilování chřestu
Pro grilování je nejlepší chřest zelený. Může se servírovat jako příloha k masu nebo i samostatně.
Chřest nejdříve omyjete a odlomíte z něj, nebo odříznete, zdřevnatělé konce. Výhonky se musí v průběhu grilování otáčet – pokud několik výhonků propíchnete špejlemi a spojíte je, bude otáčení jednodušší a rychlejší.
Doma grilování chřestu je velmi krátká – na středně rozpáleném grilu se výhonky grilují z každé strany 4 až 5 minut.
Chřest se velmi často griluje obalený slaninou – v takovém případě použijte marinádu s jemnější chutí a výhonky potřete jen lehce.
Grilovaný chřest servírujte a konzumujte ještě teplý.
Marinády na grilovaný chřest
Chřest se stejně jako jiné druhy zeleniny nebo maso před grilováním marinuje a tím získává ještě lepší chuť.
Základní marináda
Základní marináda na grilovaný chřest je velmi jednoduchá – stačí ochutit podle své fantazie olivový olej a chřest jím potřít. Vynikající marináda, na kterou má doma suroviny každý, se skládá z oleje, hořčice a pepře.
Česneková marináda
Osvědčená marináda na chřest – z uvedeného množství stačí na přibližně 20 výhonků, – to je asi půl kilogramu chřestu
Suroviny a postup
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžíce sojové omáčky
-
1 stroužek prolisovaného česneku
-
1 lžíce sezamových semínek
Všechny ingredience se smíchají v misce, chřest se marinádou potře a pak ještě lehce opepří a osolí.
Ostrá marináda
Pokud máte v oblibě pikantnější marinády, pak je právě pro vás určená tato. Vystačí na půl až tři čtvrtě kilogramu chřestových výhonků
Suroviny a postup
-
1 hrnek olivového oleje
-
3 lžíce octa balsamico
-
2 lžíce dijonské hořčice
-
chilli koření
Olej smíchejte ve větší míse s octem, hořčicí a chilli kořením. Pak do směsi vložte připravený chřest a vše lehce opepřete a osolte. Výhonky v míse rukama promíchejte s marinádou tak, aby byly celé obalené.
Z uvedených ingrediencí můžete také mixérem připravit dresing, kterým přelijete grilovaný chřest. V takovém případě chřest není potřeba marinovat – pouze ho potřete olejem a mírně opepřete a osolte.