Zavařování chřestu
Máte rádi chřest a chtěli byste si ho připravovat i mimo tzv. chřestovou sezonu? Můžete! Stačí koupit opravdu kvalitní výhonky a ty pak správně připravit a zamrazit, nebo ještě lépe zavařit.
Sezona čerstvého chřestu poměrně krátká, ale to neznamená, že bychom si na něm nemohli pochutnat i v jiné době. Pokud si koupíte skutečně kvalitní výhonky a ty správně připravíte a pak zamrazíte nebo zavaříte, mohou být třeba i na vánočním stole…
Chřest je zdravý
Chřest je opravdová lahůdka pro labužníky, navíc obsahuje mnoho vitamínů a dalších látek, které jsou prospěšné pro lidský organismus.
Chřest obsahuje především vitamín A. B1 a B2, C a E, dále karetonoidy a také mnoho minerálních látek – draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo. Typickou chuť a aroma získává z éterických olejů a kyseliny asparaginové, která je také důležitá pro metabolismus bílkovin v lidském těle. Více vitamínů má zelený chřest a i jeho chuť je výraznější. Půl kilogramů zeleného chřestu obsahuje například 20% doporučené denní dávky vitamínu A…
Chřest je velmi lehce stravitelný a nízkokalorický – 500 gramů má jen 90 kcal - je tak vynikající při různých dietách. Není ale vhodný pro lidi s dnou, protože vysoký obsah purinů zvyšuje hladinu kyseliny močové v kloubech.
Nákup chřestu pro zavařování
Stejně jako u všech ostatních potravin i u chřestu samozřejmě platí, že nejvíce si na něm pochutnáme, pokud je kvalitní a čerstvý – a to je důležité i pro jeho zavařování. Chřest je potřeba kupovat podle několika jednoduchých zásad.
Čerstvý a kvalitní chřest se pozná poměrně snadno:
-
špičky čerstvého chřestu jsou pevně uzavřené
-
pokud výhonek ohýbáme, musí prasknout a vytéká z něj tekutina – ta z výhonku vytéká, i když do něj jen rýpneme nehtem
-
je-li stonek tenčí a nepravidelně rostlý, pak je kvalita nižší
-
bílý chřest mění na slunci svoji barvu do fialova
Zavařování chřestu
Zavařování chřestu není vůbec složité - kvalitní výhonky se oloupou, pak naskládají do sklenic, zalijí převařenou vodou nebo připraveným nálevem a zavaří. Podobně se mohou zavařit i menší kousky chřestu. Sterilizace při teplotě 90° Celsia trvá 45 minut.
I když se chřest může skutečně zavařit jen přelitý převařenou vodou, doporučuje se spíš použít nějaký nálev.
Chřest zavařený v sladkokyselém nálevu
Nálev
1 litr převařené vody s 1,5 deci 18 % octa, 100 gramů cukru krupice a 20 gramů soli
Postup
Chřest omyjete studenou vodou, dřevnaté konce odříznete a případnou tužší spodní část oloupete. Pak svázaný chřest na stojato uvaříte doměkka ve vroucí osolené vodě – na 1 litr vody 10 gramů soli. Chřest vyjmete, necháte okapat, odstraníte nitě, kterými byl svázaný a hlavičkami nahoru do naskládáte do zavařovacích sklenic. Do sklenic s chřestem nalijete horkým nálev, uzavřete je a necháte v zavařovacím hrnci sterilizovat. Voda v hrnci se sklenicemi se nejdříve 20 minut zahřívá na 90° Celsia a pak se v této teplotě sklenice s obsahem 0,7 až 0,9 litru s nechávají ještě 25 minut, sklenice půllitrové 20 minut.
Chřest zavařený v pikantním nálevu
Nálev
-
1,25 litru vody
-
1 litr octa
-
sušené chilli papričky - jedna na každou sklenici
-
stroužky česneku - oloupané, 2 až 3 na každou sklenici
-
semínka kopru - do každé sklenice malá lžička
-
semínka hořčice- malá lžička do každé sklenice
-
sůl
Postup
Výhonky chřestu omyjete studenou vodou, odkrájíte dřevnaté konce a případně je oloupete.
Chřest pak naskládáte na stojato do skleni a do každé sklenice dáte jednu chilli papričku, 2 až 3 stroužky česneku a lžičku hořčičných i koprových semínek. Vodu s octem a solí necháte krátce převařit a nalijete ji do sklenic. Chřest se v důkladně uzavřených zavařovacích sklenicích sterilizuje při teplotě 90° Celsia 20 až 30 minut.
TIP: Pro sladkokyselou chuť se do nálevu přidá krystalový cukr
Zavařovaný chřest se používá při přípravě zeleninových salátů, může se také servírovat jako příloha k masům přelitý majonézou.