Chřest na vánočním stole
Možná vám to může připadat zvláštní, ale i o Vánocích si můžete dopřát pochoutky z chřestu a dokonce vám to doporučujeme, protože ho považujeme za vynikající zeleninu vhodnou pro slavnostní příležitosti. Chřest je ušlechtilý a hrdý, své křupavé výhonky vám nedá, kdykoliv si vzpomenete, ale jen v krátkém období trvajícím zhruba od poloviny dubna do poloviny června. Naštěstí si ale můžete koupit sterilovaný chřest, na něm si pochutnáte po celý rok.
Někdo by mohl říct, že není nad čerstvý chřest. S tím samozřejmě souhlasíme, zároveň ale vítáme možnost mít chřest po ruce i v zimě. A pokud se bojíte, že by sklenice se sterilovaným chřestem obsahovala nějaké zdraví škodlivé chemické látky, můžete si na jaře chřest zavařit sami. V dnešní době je k sehnání i chřest sušený, který stačí před použitím na pár hodin namočit do vody, podobně jako sušené houby. Sterilovaným nebo sušeným chřestem můžete vhodně ozvláštnit štědrovečerní menu. Nabízíme vám recepty na chřestovou polévku a pomazánku.
Chřestová polévka
Polévku ze sterilovaného chřestu můžete uvařit na Štědrý večer místo klasické rybí, kterou někteří lidé, především děti, příliš nevyhledávají. Chřestová polévka je krémová a chuť chřestu je v ní příjemně výrazná, navíc vás v zimních dnech zahřeje a je i vhodnou součástí diet.
- 200 gramů sterilovaného chřestu
- 8 deci zeleninového vývaru
- 2 deci smetany ke šlehání
- 1 brambora
- 2 stroužky česneku
- svazek čerstvé petrželky
Bramboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme, česnek oloupeme a utřeme. Chřest vyndáme ze skleničky, odkrojíme hlavičky a odložíme je stranou, zbytek stonků nakrájíme na menší kousky a společně s bramborou, česnekem, zeleninovým vývarem a nálevem z chřestu vložíme do hrnce. Přivedeme k varu a několik minut vaříme, okořeníme pepřem a solí. Potom polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přilijeme smetanu a prohřejeme. Potom polévku nalijeme do misek nebo hlubokých talířů, doprostřed každého talíře vložíme několik hlaviček chřestu, které jsme si na začátku ponechali, a posypeme nasekanou petrželkou.
Chřestová pomazánka
Výborná chřestová pomazánka, která je hotová za pár minut, a přesto zapůsobí. Můžete ji připravit kdykoliv během roku, stejně jako na Štědrý den nebo na Silvestra. Hodí se totiž jak na oslavy, tak i na chlebu k večeři v obyčejný den. Pokud chcete lehčí verzi pomazánky, nahraďte majonézu bílým jogurtem.
- 200 gramů sterilovaného chřestu
- 125 gramů krémového sýra
- 50 gramů mletých mandlí nebo kešu
- 1 lžíce majonézy
- ½ lžičky sušené cibule
Sterilovaný chřest necháme okapat a vidličkou ho v misce rozmačkáme. Přidáme zbylé ingredience a promícháme, můžeme použít i kuchyňský robot. Až vymícháme hladkou pomazánku, dáme ji vychladit do lednice. Podáváme s pečivem nebo s kousky zeleniny – třeba řapíkatým celerem, a pomazánku používáme jako dip - v takovém případě ji připravíme řidší, dáme do ní tedy více jogurtu nebo majonézy.
Další možnosti...
Možností, jak upravit chřest na Vánoce, je ale samozřejmě mnohem víc. Můžete si připravit chřest obalený slaninou a pak lehce osmahnutý, může se také servírovat jen jako příloha třeba k lososu, který nahradí tradičního smaženého kapra. Fantazii a chuti se meze nekladou.